Rondje Zwolle

Rondje Zwolle
Rondje Zwolle

Rondje Zwolle

Afgelopen zaterdag hebben we de fietsroute “Rondje Zwolle” gelopen. Info: ANWB
Het grote verschil tussen de wandelroutes die we de afgelopen tijd veel gelopen hebben en een fietsroute is dat een fietsroute verhard is en dus zo goed als altijd begaanbaar.
Door de herfstbuien van afgelopen dagen zijn de onverharde wandelpaden zeiknat geworden zijn. Lopen door de blubber en/of lang, nat gras is niet echt een pretje.Daarbij zal een groot gedeelte van onze tocht naar Santiago de Compostela, en in het bijzonder het gedeelte door Nederland, over harde ondergrond gaan, wat toch net effe wat anders loopt dan een bospaadje.
Verschillende redenen dus dat we een fietsroute gekozen hebben deze keer !

De dag begon met een klein spatje regen, maar ondanks dat de lucht bij tijd en wijle dreigend op ons neerkeek, bleef het gelukkig droog.

Achter de wolken..

Achter de wolken..

Rondje Zwolle loopt, zoals de naam van de route de opmerkzame lezer al zal doen hebben vermoeden, rondom Zwolle. Het is een mooie route die je zowel het oude Zwolle als het moderne Zwolle laat zien. Een voorbeeld van het oude Zwolle is te zien bij de Katerveer sluizen en brug die van begin 19e eeuw dateren.

Sluis Katerveer

Sluis Katerveer

Brug Katerveer

Brug Katerveer

Bij uitspanning Het Engelse werk rustten we voor het eerst. We hadden toen zo’n 20 km achter de kiezen.
Na het Engelse werk hadden we mooi uitzicht op de nieuwe spoorbrug die in 2012 over de Ijssel is gelegd en de oude uit de 19e eeuw daterende brug heeft vervangen.
Na de spoorlijn gepasseerd te zijn, liepen we een drietal dames tegen het lijf die vertwijfelt een wandelkaart aan het bestuderen waren. Ze waren een spoorlijn gepasseerd maar zouden die volgens hun kaart helemaal niet moeten passeren… Voor vrouwen in nood hangen wij graag de koene, behulpzame ridder uit en we konden de dames dan ook, zij het met met enig leedvermaak, hetzelfde pad terugsturen als vanwaar ze gekomen waren.

Spoorbrug Hanzeboog

Spoorbrug Hanzeboog

Over de lengte van Rondje Zwolle is “men” het niet helemaal eens. Op de ene website wordt 36 km genoemd, op de officiële ANWB pagina spreekt men van 45 kilometer. We weten het dus niet helemaal precies. Wij vonden het in ieder geval een vrij pittige tocht.

De zwaarte van de tocht zat hem niet zozeer in de route zelf, maar werd veroorzaakt door onszelf.
De afgelopen tijd hebben we niet vaak, sowieso niet genoeg gelopen. Daarnaast was het nat, waardoor je niet zo snel op een (nat) bankje gaat zitten om even uit te blazen. Hierdoor liepen we langer aan één stuk door dan anders. Verder had ik voor het eerst de rugzak op operationele zwaarte. We vermoeden per persoon ongeveer 15 kg mee te nemen op onze Camino. Dat is inclusief rugzak, tent, slaapmatje etc.
Zaterdag heb ik dus nog een paar extra flessen water in de rugzak gestopt om tot dit gewicht te komen. Alles bij elkaar opgeteld maakte dit de tocht meer uitdagend dan we verwacht hadden en we waren dan ook blij weer bij de auto te zijn.

Zoef, zoef

Zoef, zoef