Voorbereiding

….Gaan we ons voorbereiden of gaan we het hele pad al voorkauwen ?….

Een algemeen gezegde is dat je je nooit teveel kunt voorbereiden. Persoonlijk ben ik er niet geheel zeker van of dit ook werkelijk het geval is. Gaan we voorbereiden of gaan we voorkauwen. Gaan we goed voorbereid op pad of gaan we de tocht stap voor stap, dag voor dag inplannen ?

Voorbereiding in twee delen

De voorbereiding op een voettocht als de Camino is wat mij betreft op te delen in twee aparte onderdelen. Allereerst bereid je jezelf als persoon voor. Dit doe je door vooraf veel en grondig te trainen, zodat je lichaam kan wennen aan het lopen van bovengemiddeld lange afstanden. Verder zoek je op internet, leest reisverslagen en bespreekt met elkaar wat je gelezen of gehoord hebt. Met behulp van deze informatie hoop je een zo compleet en compact mogelijke uitrusting samen te kunnen stellen.

Je uitrusting moet een balans worden tussen “nodig” en “gemakkelijk”. Aan de zaken die “nodig” zijn, mag je geen concessie doen, zaken in de categorie “gemakkelijk”, mogen eventueel afvallen. Alles staat of valt in deze gevallen met gewicht. Je moet je er terdege van bewust zijn dat ieder grammetje, onsje of pondje, ruim twee en een half duizend kilometer megezeuld moet gaan worden. Dit eerste gedeelte van de voorbereiding nemen we erg serieus. Het is immers de basis waar je het een week of dertien mee zult moeten doen en waar je op terug moet kunnen vallen.

Voorbereiding

Ten tweede is er ook nog de tocht zelf, de route, het fysieke pad. In sommige reisverslagen plannen de wandelaars de tocht vooraf, van dag tot dag. De route wordt zo ingedeeld dat men iedere dag weet op welke camping of in welke herberg men zal gaan overnachten. ‘s Morgensvroeg weet men al waar men ‘s avonds zal zijn. De GPS coördinaten van de hele route wordt in een apparaat geladen, waardoor verkeerd lopen of verdwalen moeilijker wordt dan het bestellen van een biertje.
Van de ene kant kan ik me goed voorstellen dat men dit doet, het zal ongetwijfeld een stuk rust met zich meebrengen. Van de andere kant haal je zo denk ik, wel voor een groot deel het vrijblijvende en onverwachte uit de tocht en dat is juist één van onze motivaties om de Camino te gaan lopen. Als we bij een kruispunt komen en we hebben zin om linksaf te slaan, willen we linksaf kunnen slaan, zonder dat we bang hoeven zijn dat onze planning in de soep loopt. Daarnaast wordt je gedwongen op je omgeving te letten en gebruik te maken van je persoonlijk vernuft om een plek te vinden waar je je tentje neer kunt zetten.

We weten vooraf wel in grote lijnen welke route we gaan nemen, maar waar we overnachten weten we pas als we onze tentjes opgezet hebben.