Ons Plan

Dat zouden we ooit, misschien, eventueel, wellicht, mogelijkerwijs, als je het goed bekijkt, best wel eens kunnen gaan doen !

Ons Plan

Het plan om eens naar Santiago de Compostela te lopen was er één uit de categorie: Dat gaan we ooit nog een keer doen. De meeste plannen uit deze categorie worden op de lange baan geschoven en uitgesteld, tot het moment komt dat het er, om welke reden dan ook, niet meer van kàn komen. Mijn broer en ik hebben op een goede avond besloten dit plan wèl uit te voeren. Om een richtpunt te hebben, hebben we er meteen als streefdatum een jaartal aan gehangen: 2015.

Vooraf

Voor we ook maar wat concreet konden plannen, moesten we twee zaken regelen. Allereerst en het meest belangrijkste, onze echtgenotes moesten achter ons en ons plan staan en ons fiat geven. Dat gaf gelukkig geen problemen. Je zou bijna denken dat het de dames ook wel prettig leek een paar weekjes van ons verlost te zijn, maar dat geheel terzijde. Verder hebben we allebei een fulltime baan, dus ook onze werkgevers moesten wat in ons voornemen zien en voldoende vrije tijd beschikbaar willen stellen. Beide werkgevers waren enthousiast over ons plan en wilden volledig meewerken om voldoende verlof geregeld te krijgen.

Route en beginpunt

Na verschillende uren samen afstanden te hebben gelopen en diverse blogs en reisverslagen te hebben gelezen, werd het besluit genomen te starten in het Overijsselse Hasselt. Dit omdat Hasselt dicht bij onze woonplaatsen ligt en er stempelpost is. Van hieruit nemen we de route over Maastricht en Namen, waarna de weg verder door midden Frankrijk langs Reims, Vezelay en Limoges naar Saint Jean Pied de Port voert. Na de Pyreneeën overgestoken te zijn volgen we de route verder door Noord-Spanje naar Santiago de Compostela. Zie voor een ingetekende kaart onder het menu, Ons Plan – Route of klik hier


Wandelen en overnachten

Het is de bedoeling dat we zo min mogelijk overnachten op campings of in herbergen. Waar mogelijk en al dan niet toegestaan, gaan we wildbivakkeren. Voor de algemene en lichamelijke hygiëne zullen we toch niet helemaal aan de georganiseerde overnachtingsplaatsen ontkomen. Onze kleding zal toch gewassen moeten worden en regelmatig een frisse douche is ook niet te versmaden…

Om binnen acceptabele tijd en de grenzen van onze beschikbare vrije dagen in Santiago te kunnen arriveren, is het van belang dat we redelijk doorstappen. We zullen dagelijks rond de 35 km afleggen en minimaal één keer per week een rustdag nemen. De afstand die we af moeten leggen bedraagt zo’n 2700 km. Met inachtneming van de gegevens in de vorige zin, zouden we er 12,5 week over gaan doen. Ik kan me voorstellen dat dit iets uitloopt, wellicht door lichamelijke ongemakken of anders doordat we onderweg zaken zien die het bezichtigen waard zijn. Daar zullen we zeker en ruimschoots tijd voor maken. We lopen per slot van rekening geen race.

De uitrusting

Als het over onze uitrusting gaat, is er één waarde die bij alle keuzes die we maken een doorslaggevende rol kan geven: Gewicht. De algemene stelregel is dat je per persoon niet meer dan ongeveer 15% van je eigen lichaamsgewicht aan bepakking mee moet nemen. In mijn geval zou dat zo’n 12 kilo zijn. Ik vraag me eerlijk af of dat gaat lukken. Gelukkig hebben we vanaf moment van schrijven tot aan de daadwerkelijke tocht nog ruim 2 jaar om onze uitrusting compleet te maken.

Tot zover de theorie…