Training
Het laatste kwartaal van 2011 zijn we voorzichting begonnen met trainen. Een paar jaar geleden hebben we de Nijmeegse vierdaagse gelopen en daar stevig voor getraind. Binnen een paar maanden waren we toen redelijk in staat om vijftig kilometer per dag te lopen. Achteraf gezien hadden we toch nog wel wat meer tijd in deze training mogen steken. Je kunt rustig stellen dat ik in Nijmegen de helft van de tijd op schoenen èn karakter gelopen heb. Daarnaast is de wetenschap dat je nog jarenlang op verjaardagen plagerijtjes moet ondergaan, trouwens ook een goede motivator !
Nu we de wandeling naar Santiago de Compostela een paar jaar in het voren hebben geplanned, hebben we ruimschoots tijd om onze voeten en benen te laten wennen aan het lopen van lange afstanden.
Hoe trainen we ?
We trainen door het lopen van georganiseerde wandeltochten en door het wandelen van zelf uitgestippelde routes. Op de website* van de Nederlandse wandelorganisatie, het KNBLO, staat een wandelagenda.
Hier kun je vrij eenvoudig een wandeling zoeken van een afstand en op een locatie die op dat moment het meest geschikt voor je is. Nadeel, en voor sommigen wellicht een voordeel, van deze wandeltochten vind ik, dat je met een grote groep mensen start. Omdat we niet graag op smalle wandelpaden omringt zijn door andere wandelaars, hebben we nog weleens de neiging onszelf bijna ongemerkt op te laten jagen waardoor je, vooral net na start, misschien wel harder loopt dan op dat moment goed voor je is.
Een andere optie is het zelf plannen van tochten. Op de Waypoint website staat de: fietsrouteplanner Hierop kun je heel eenvoudig zelf een route uitstippelen aan de hand van het uiterst handige fietsknooppuntennetwerk in Nederland. Op onderstaande plaatje staat in een notendop uitgebeeld wat het fietsknooppuntennetwerk inhoudt en hoe deze website je hiermee kan helpen.
Op de website zoek je op de kaart van Nederland een regio waar je zou willen lopen. Met je muis klik je eerst op [start route] en daarna op de verschillende genummerde rondjes die je ziet staan. Er wordt vanzelf een route gegenereerd waarbij je in de rechterkolom meteen kunt bijhouden hoe lang deze route wel niet is. Als je route klaar is klik je op [stop route]
Eenmaal de route uitgestippeld en evt. geprint voor onderweg, begeef je je naar één van de knooppunten. Met behulp van de logisch vormgegeven en goed zichtbare aanwijsbordjes wandel je zo naar het dichtsbijzijnde, volgende knooppunt. Om vanuit hier weer naar het volgende knooppunt te vertrekken, etc, etc.
Doel en opbouw van de training
We zijn de training begonnen door betrekkelijk korte afstandjes van 15 á 20 km te wandelen. Op moment van schrijven, oktober 2012, lopen rond de 30 kilometer per trainingsdag. We proberen wekelijks een dag te lopen, wat niet altijd lukt….
Waar we de eerste trainingen nog met een lege rugzak liepen, belasten we ons zelf momenteel al wat meer, door een paar flessen water in de rugzak te stoppen. Omdat we tijdens de tocht dagelijks zo’n 30 à 35 kilometer willen gaan lopen, is het ons doel om uiteindelijk tijdens de training gemakkelijk 40 km of meer af te kunnen leggen.
Wandelnetwerken
Sinds kort hebben we nog een manier gevonden om te trainen. Het wandelen over verharde fietspaden is vooral in de winter ideaal. Geen blubber…. Nu het weer langzamerhand wat beter begint te worden, leek het ons goed eens wat anders te proberen. We hebben een uitstekend alternatief voor de fietsknooppunten gevonden, in de vorm van de verschillende wandelnetwerken die Nederland rijk is.
Op deze website http://wandelnet.nl/themas/wandelnetwerken kun je de verschillende netwerken vinden die Nederland rijk is. Vooralsnog hebben wij alleen de paden van het wandelnetwerk Vechtdal en het wandelnetwerk Twente in Overijssel bewandeld.
De paden op beide aaneengesloten netwerken zijn uitstekend bewegwijzerd en routes zijn eenvoudig te volgen. Verspreid over het netwerk staan enige tientallen startpunten. Bij deze startpunten vind je een parkeerplaats en een informatiepaneel met landkaart waarop de routes aangegeven staan die je van daaruit kunt lopen. Kies je (één van de 700 !) route en volg je kleur.
Informatie
Beide netwerken hebben verder hun eigen websites, respectievelijk http://www.wandeleninhetvechtdal.nl/ en http://www.wandelenintwente.nl/
Hierop vind je ook de lokaties van de startpunten en adressen van VVV kantoren waar je een papieren versie van het netwerk kunt kopen.
Route plannen
Wil je liever thuis op je gemak de route kiezen in een omgeving naar keuze en van een lengte die je het beste lijkt, kijk dan hier eens: http://planner.gps.nl/wandelroutes.html Hier vind je alle startpunten met bijbehorende routes. De lengte en kleur van ieder route wordt duidelijk weergegeven waardoor het kiezen wel erg gemakkelijk wordt.
Je kunt er ook voor kiezen om zelf je route te plannen, dwars door het hele netwerk heen. Dat kun je hier doen: http://planner.gps.nl/wandelnetwerk.html De routes die je hier maakt kun je opslaan als .gpx bestand voor gebruik in je GPS apparaat of uitprinten.
Als je bij het printen een vinkje zet bij: “Wandelroute-kleuren gebruiken bij de track” veranderd het lila van route die je hebt gemaakt in de kleuren waarop de routes onderweg daadwerkelijk aangegeven worden:
Voor GPS
Voor de bezitters van een GPS apparaat heeft de heer Jan Kelder, die ik verder niet ken, maar voor al het werk wat hij verzet heeft wil ik hem toch noemen, allebei de netwerken beschikbaar gesteld in .gpx .kmz en .kml formaat. Het geheel is voorzien van duidelijke handleidingen en hier te downloaden:: http://gpstracks.nl/wandelnetwerk-twente.php