Gastenboek


 Naam *
 E-mail
 Website
 Bericht *
* Verplicht

Anti-spam maatregel
Gelieve de tekst/cijfer-combinatie in het veld in te geven.
6 + 6=

(247)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
>
(247) Serv
za, 29 september 2018 10:12:36 +0000
email

Beste,

ik wil jullie even bedanken voor de goede site. Hier haal ik de meeste info vanaf.

Groet
Serv

(246) Annemiek
zo, 26 augustus 2018 11:32:50 +0000
email

Goedemiddag,

Wat een goed blog hebben jullie. Veel nuttige informatie en leuk om te lezen.
Ben zelf ook bezig met vooorbereiding voor de camino.
Ik heb voor het kiezen van de juiste rugzak ook nog wat advies nodig en vroeg mij af waar jullie die hebben gekocht. Ik las dat jullie zo goed geadviseerd waren.

Alvast bedankt

Met vriendelijke groet,
Annemiek

(245) Klaas Slager
zo, 25 maart 2018 18:19:43 +0000
url 

Dag John,

Wij hebben ons bord en bestek regelmatig gebruikt. Je moet toch regelmatig zelf je potje koken. Als er al borden aanwezig zijn hoeft er door een overvloed aan wandelaars in dezelfde alberge niet altijd eetgerei voor handen te zijn. Voor die 60 gram zou ik geen ongemak willen hebben. :-)

(244) John van der Veldt
za, 24 maart 2018 11:08:01 +0000
email

Hallo Klaas en Evert,

Jullie uitgebreide site heeft me veel informatie verschaft en mede gestimuleerd om de Camino te gaan lopen. Heel erg bedankt! Ik vertrek samen met een vriend direkt na de paasdagen. We starten in Vezelay en lopen via de Via Limovicensis en Camino Frances naar Santiago (en wellicht tot Finisterre). We hebben er enorm veel zin in.

In het kader van de gewichtsbesparing wil in jullie nog wat vragen:

- We gaan zonder tent, primus en slaapmatje. We gebruiken de overnachtingsmogelijkheden (ook refuges) uit de routeboekjes. Is het dan nodig om een bord mee te nemen ? Wat is jullie ervaring ?
- Ik neem een kussensloop mee. KLein of toch maar groot ?

Vriendelijke groet,
John

(243) Sarah
za, 7 oktober 2017 12:43:14 +0000
email

Leuke site van 2 bijzondere plattelandsmannen/broers.
Zelf ben ik afgelopen 4 oktober terug van de Via de la Plata (Sevilla naar Santiago. Was aan het googlen om info over Camino del Northe en vond deze site die ik met veel plezier en vol bewondering heb gelezen. Zo ook de info over schoenen, materiaal etc.

Bon Camino:-)))

Sarah

(242) Wim van de Water
do, 27 juli 2017 15:49:22 +0000
email

Heren,

wat een leuke site en zeker nuttige informatie. Zelf heb ik afgelopen periode het "Camino-virus" opgelopen en heb nu grootse plannen. Op jullie site vind ik als starter veel nuttige informatie.

Gr Wim

(241) Klaas Slager
ma, 15 mei 2017 20:32:29 +0000
url 

Dag Frank,
Ja, we hebben op deze lokaties overnacht. Er kan een marge in zitten van enige tietallen meters, maar dat is het dan wel. Het zijn niet altijd lokaties die daarvoor zijn aangewezen. In Nederland hebben we een aantal keren in een bos geslapen, in Belgie op het land bij een vriendelijke boer en in Frankrijk bijvoorbeeld eens op een stuk gras langs een lange onverharde weg.
We gebruikten naast de kaart (boekjes) een app (Orux maps) Die biedt de mogelijkheid vooraf kaarten te downloaden om die op je telefoon/tablet te plaatsen. Hierdoor heb je geen internet toegang nodig en laadt de app snel.

(240) Frank..
ma, 15 mei 2017 14:27:14 +0000

Hallo Klaas,

bij toeval ben ik op jullie website belandt en heb over de overnachtingen een vraagje.

Jullie hebben op de website precies vermeld waar jullie waren middels GPS coordinaten. Kan ik aannemen dat jullie op deze punten danook hebben overnacht: hetzij bij een boer,camping of klooster o.i.d. ?

Scheelt natuurlijk puzzelwerk als ik jullie coordinaten aan kan houden voor overnachtingen ?

Ps. Maakte jullie gebruik van een GPS systeem of alleen middels kaarten.

Alvast bedankt.

Frank..

(239) Klaas Slager
vr, 5 mei 2017 09:35:30 +0000
url 

Dag Paul en Marjolijn,


Bedankt voor jullie berichtje !


Ik zal proberen de vragen één voor één te beantwoorden.

Let wel, het zijn antwoorden gezien vanuit mijn perspectief. Als je een willekeurige andere wandelaar dezelfde vragen stelt, zul je ongetwijfeld drie andere antwoorden krijgen


- Wij hebben in Nederland niet het Jacobspad gevolgd, maar zijn over het fietsknooppunten netwerk gewandeld. Langs die route heb je weinig plekken waar je gemakkelijk kunt overnachten.

Ook in België waren de slaaplaatsen niet echt dicht bezaaid in mijn beleving. Ik denk, dat als je zonder tentje wilt lopen dit zeker wel te doen is, maar dat je dan meer zult moeten voorbereiden en plannen voor wat betreft overnachtingsplekken. In Frankrijk wordt het allemaal steeds gemakkelijker en we hebben de tentjes toen dan ook in Crozant achtergelaten. Ik moet wel zeggen dat het wel wat heeft om zomaar ergens langs een zandweg, of bij een boer in een weiland te kamperen. Je bent verder niet altijd afhankelijk van beschikbare slaapplaatsen, omdat je je onderdak bij je hebt. Voor de luxe moet je zeker níet doen. Het brengt gewicht in je rugzak en slapen in de kou op een dun matje is niet altijd prettig

Voor wat betreft het kookgerei, we hadden een klein opvouwbaar brandertje bij ons, met aluminium pannetjes. Dat woog niet veel en we hebben die zelfs in Spanje nog wel eens gebruikt om een maaltijdje te maken, of om simpelweg water te koken voor een kop koffie.


- De bewegwijzering is goed. Wij zijn wel eens fout gelopen,maar dat was omdat men in the middle of nowhere, in een bos bomen aan het rooien was. Ook de bomen waar een wegwijzer op was bevestigd, waren omgezaagd. Toen was het wel erg gemakkelijk om iets van een telefoon met gps bij je te hebben. Verder is de bewegwijzering goed en zul je je goed met je boekje moeten kunnen redden.


- Wij hebben niet actief om stempels gevraagd, maar ik kan me niet voorstellen dat iemand je dat zou weigeren als je er om vraagt. Op sommige plekken had men geen stempel, maar werd gewoon met pen de naam van het verblijf en datum opgeschreven.


Veel succes en Bon Camino !


Klaas Slager

(238) Paul en Marjolijn
do, 4 mei 2017 16:11:18 +0000
email

Hola Klaas & Evert,

Wij zijn van plan om per 1 september de Camino te wandelen vanaf Nederland en willen om dezelfde redeen als jullie via de Camino Norte naar Santiago lopen. We hebben jullie prachtige website helemaal gelezen en dat heeft ons enorm geholpen en gemotiveerd. We wonen al 20 jaar in Spanje en hebben al een aantal keren verschillende Camino's gelopen o.a. uit Madrid, Sevilla, Roncesvalles en Irun. Maar dat is wel wat jaartjes geleden, voordat we een hond kregen. We zijn nu weer flink aan het trainen en hebben nog een paar vraagjes aan jullie:
- is een tent, slaapmatjes en kookgerei echt nodig? We begrepen uit jullie verhalen dat de tent in Nl en Belgie gebruikt is maar daaarna steedss minder en dat jullie deze op een gegeven moment hebben achtergelaten.
- hoe is de bewegwijzering vóór Vezelay en is de bewegwijzering samen met de boekjes voldoende om het pad goed te kunnen volgen?
- is het gemakkelijk om overal in Nederland, België en Frankrijk een stempel te krijgen?

We horen heel graag van jullie. Mochten jullie ooit nog eens een Camino in Spanje willen lopen dan hebben wij daar wel tips en info over. Vooral de route vanuit Sevilla is erg mooi en uitdagend.

Un abrazo muy fuerte, Paul & Marjolijn

(237) willemijn van der Meer
di, 11 april 2017 14:21:40 +0000
email

Wat een fijne site is dit! Ik ben nog lang niet klaar met uitpluizen, maar ik ben nu al heel blij met de heldere informatie en vriendelijke toon :) Op naar een plan!

(236) marga diks
wo, 9 november 2016 14:38:21 +0000
email

Goede Klaas en Evert,
ik kwam op jullie site terecht. Hartstikke goed al die informatie! Ik woon al 22 jaar in Portugal en heb al een aantal jaren dit idee om met een ezel naar Nederland te lopen. Door mijn familieomstandigheden denk ik dat het er toch maar eens van moet komen.
De waarom vraag stel ik me niet eens.Alleen ik wil niet via Santiago persé lopen. Mijn doel is op zoveel mogelijk paden en fietspaden te lopen waar geen autoverkeer is in verband met de veiligheid voor mij en de ezel. Ik zou graag 28 september aan willen komen in Houten , Utrecht,en bedacht 28 juni te vertrekken uit Torres Vedras, Portugal. Maar misschien moet ik 28 mei al vertrekken. Ik ga uit van 20 km per dag. Maar misschien is dat erg weinig.Mijn spieren zijn niet getraind. Maar ik ben wel veel lichaamsbeweging gewend geweest in de bouw. Maar leeftijd zit niet mee.In januari wordt ik 55 jaar.Mijn vraag voor nu is hoe lang van te voren jullie begonnen te trainen met lopen. Of er bepaalde looptechnieken zijn waar jullie wat aan gehad hebben.
Hoeveel km. hebben jullie zelf per dag hebben gelopen? Ik overweeg om eventueel een dag ongeveer 40 km te lopen en de volgende dag geheel uit te rusten zodat mijn spieren kunnen bijtrekken en de ezel kan bij eten. Lieve groet. Marga

(235) Klaas Slager
do, 4 augustus 2016 21:16:30 +0000
url 

Dag Rineke,

Als je een stukje naar beneden scrolt, zul je zien dat ik op: za, 23 januari 2016 21:45:21 een andere lezer antwoord op soortgelijke vraag heb gegeven. Ik hoop dat hiermee ook jouw vraag beantwoord is.

Mvg
Klaas

(234) Rineke
do, 4 augustus 2016 21:00:23 +0000
email

Ik ben nog maar net begonnen met voorbereiden van mijn tocht.
Het plan is om volgend jaar 1 augustus te vertrekken. Alleen.
In de voorbereiding kwam ik ook jullie filmpje tegen en zo kwam ik op deze site terecht.
Evert heeft een rugzak op een soort rijdend karretje, zag ik. Dat lijkt mij ook wel wat. Later op de foto's heeft hij gewoon de rugzak op zijn rug.
Wat was de overweging om dat karretje weg te doen?
Graag wil ik iets weten over de ervaring met zo'n karretje.
Alvast bedankt!

(233) Elly Euverman
vr, 10 juni 2016 15:15:33 +0000
email

Wat goed dat jullie al die verschillende opties hebben uitgezocht en ze online zetten. Dat scheelt mij veel werk. Ik sta nog maar aan het begin. Ben van plan volgend jaar een flink stuk te lopen. Raak eind dit jaar mijn baan kwijt. Wil in aanloop al wel vast de Nederlandse pelgrimspaden lopen. Dat lukt wel, deels in weekenden, deels dagtochten. Reuze bedankt!

(232) Klaas Slager
vr, 3 juni 2016 17:25:43 +0000
url 

Dag John,
Mijn broer had de Woutdoor, maar deze is halverwege Frankrijk kapot gegaan en daar ook achter gelaten.

(231) John
vr, 3 juni 2016 14:32:29 +0000
email

Hallo ik zie dat u een woutdoor heeft gebruikt. Heeft u hem nog en doet u hem weg? Groeten John

(230) iris
wo, 16 maart 2016 15:58:06 +0000
email

Hi!

routes inderdaad tamelijk lastig te vinden. ook ik wil graag maar een stuk lopen. en daar vond ik jullie site zodat ik geen boekje hoef t kopen en nu van rolde tot de wijk de route heb!
Super bedankt!

groetjes iris

(229) Klaas Slager
za, 13 februari 2016 14:13:16 +0000
url 

Dag Zora,

Ik heb daarvoor de "WP Google Maps" plugin voor gebruikt, met de "WP Google Maps - Pro Add-On"
De eerste is gratis, die laatste koste meen ik rond de €30,-.
Je kunt de plugin eerst installeren en zien of het voldoet en of je überhaupt de add-on nodig bent.
Meer info: http://www.wpgmaps.com en https://nl.wordpress.org/plugins/wp-google-maps/

Ik had een kleine 8" samsung tablet bij me, waarmee ik op de site inlogde en de coördinaten invulde.

De coördinaten verkregen we met een appje op de tablet: Savepoint
https://play.google.com/store/apps/details?id=net.londatiga.android.savepoint

Ik hoop dat ik je een beetje wijzer heb kunnen maken :-)

Veel plezier op je reis !!

Groeten en Buen Camino,
Klaas

(228) Zora
di, 9 februari 2016 18:31:57 +0000
email

Hey,
Geweldige site, heb er veel aangehad.
Ik ga over een paar weken zelf van Amersfoort naar Santiago en heb een reislogger blog aangemaakt, alleen vind ik wordpress veel fijner werken.
ALLEEN, ik blijf (tot nu) nog voor reislogger omdat ik per blog kan inchecken en een algemene kaart blijf zien met puntjes waar ik ben en langs kom.

Nu hebben jullie dat wel, en zelfs dat je er op kan klikken en DAT blog te zien krijgt. Ik wil vragen of jullie mij kunnen vertellen hoe je dat voor elkaar krijgt.

Thank you!

(227) Paul Terhorst
ma, 25 januari 2016 16:21:16 +0000

Beste Klaas, vriendelijk bedankt voor jouw duidelijke antwoord op mijn vraag…daar hebben we veel aan ;-) Spijtig dat het zo met de rolrugzak is afgelopen, maar een goede waarschuwing voor ons. We gaan er overnieuw over nadenken! Hartelijke groeten, Paul Terhorst

(226) Klaas Slager
za, 23 januari 2016 21:45:21 +0000
url 

Dag Paul,

Het karretje is wat ontwerp betreft één van de betere. Doordat het één wiel heeft, volgt het je
feilloos. Daarnaast zal een karretje met twee wielen wiebelen als één van de wielen bijv. over een steen hobbelt, of door een karrespoor gaat. Met één wiel heb je dat niet. Omdat het aan je lijf vast zit als een soort rugzak, heb je je handen vrij.

Kwalitatief is het karretje wat minder.Er brak mijn broer eerst in Vessem een onderdeel af wat de leverancier ter plekke heeft gerepareerd.
Later, halverwege Frankrijk, midden in de bush-bush brak een oog af waarmee de kar aan de gordel om je middel is bevestigd. Omdat de kar zodanig is gemaakt dat het zonder elektrisch gereedschap niet te repareren is, hebben we door dit kleine euvel de kar moeten achterlaten.

Mijn broer liep met de kar omdat hij knie problemen had. Hij was ten tijde van het stukgaan van het karretje flink wat kilo's afgevallen en we hebben deze dag verder de tenten van de hand gedaan, wat ook weer gewicht scheelde. Hierdoor was de belasting van zijn knieën flink afgenomen en kon hij gelukkig toch probleemloos verder lopen.

Het lopen met een kar beperkt wel je bewegingsvrijheid. Je kunt niet zomaar je lichaam draaien om bijv. naar achteren te kijken. Verder heb ik regelmatig geholpen om de kar over hekken en
wildsluizen te krijgen, omdat mijn broer anders iedere keer het karretje los had moeten maken.
Kort samengevat: als je zonder kunt, lekker zonder gaan. Kun je niet anders, dan zou ik voor een model met één wiel gaan, maar dan een ander fabrikaat dan die mijn broer had.

Mvg
Klaas

(225) Paul Terhorst
za, 23 januari 2016 19:20:55 +0000

Hallo Evert & Klaas, complmenten voor jullie blog en site!
Wil je svp jullie ervaringen met de rolrugzak delen? Ik ben benieuwd of je het een aanrader vindt en waarom of waarom juist niet. Ik ben benieuwd naar jullie reactie.
Met vriendelijke groeten, Paul

(224) Joanne Vos
wo, 13 januari 2016 08:43:49 +0000
email

Bedankt voor alle informatie.

Ik ben me aan het voorbereiden op mijn tocht volgend jaar die ik alleen zal gaan lopen samen met mijn hond. Althanks, die gaat het grootste deel van de reis mee maar niet meer in Spanje omdat ik begrijp dat het daar niet meer zo makkelijk is om met een hond te overnachten.

Ik heb bewust jullie reisverslagen niet gelezen omdat ik mijn eigen ervaringen wil gaan opdoen maar ik heb wel veel informatie gekregen over jullie voorbereiding en vooral jullie paklijst. De mijne gaat er zeker anders uitzien maar hij heeft me wel stof tot nadenken gegeven.

Joanne

(223) Juana Barro
ma, 28 december 2015 20:52:43 +0000
email

Hola Klaas en Evert!
Dank voor jullie fantastische blog....heb t helemaal "uit" gelezen en ben één en al geinspireerd :). Ik wil deze reis aan mijzelf kado doen als ik ik volgend jaar 50 jaar wordt. Dit heb ik al jaren terug bedacht. Heb ondertussen al twee mini's gelopen. 1week via de la plata (gedeelte vd route vanuit het zuiden naar santiago) en een gedeelte vuit le puy (ardeche).
Santiago is de streek waar mijn vader vandaan komt en veel familie van mij woont. De tocht heeft in veel opzichten een mooie betekenis voor mij. Zin in!
Feliz año nuevo,
Juana

>